ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Γενικός σκοπός του θεματικού αντικειμένου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο "Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα" έχει ως γενικό σκοπό να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, να τους εφοδιάσει με βασικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα τους επιτρέπουν να κατανοήσουν την έννοια και τις πτυχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον, και να αναπτύξουν προδιάθεση και ικανότητες για πιο αποτελεσματική δραστηριοποίηση στο χώρο αυτό. Η ένταση της δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών την περίοδο κρίσης και η ανάδειξη περισσότερων οργανώσεων με σκοπό της συμβολή τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, συχνά είναι πηγαία υποκινούμενη από ανώτερους στόχους. Παρόλα αυτά η καλλιέργεια γνώσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και η μάθηση εργαλείων και μεθόδων μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική τη δράση αυτή και να την επαυξήσει. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν έχει ως κύριο σκοπό το κέρδος αλλά κοινωνικό σκοπό, και μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές που εκτείνονται από τυπικές συλλογικές δράσεις και σωματεία, μέχρι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις διαφόρων σκοπών με ιδιωτική ιδιοκτησία. Παρόλο που από τη σύστασή της εξυπηρετεί κάποιο κοινωνικό συλλογικό σκοπό, η εξοικείωση με ορισμένα από τα εργαλεία και τις μεθόδους από την εμπορικής φύσης επιχειρηματικότητα μπορεί να εξοικονομήσει πόρους και προσπάθεια, και να έχει καλλίτερα κοινωνικά αποτελέσματα. Έτσι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατανοούν όλο τον επιχειρηματικό κύκλο και τις απαιτήσεις του, να μπορούν να εφαρμόσουν εργαλεία για διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και τη διαχείριση ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος. Αλλά να μάθουν και για τις ιδιαίτερες θεσμικές μορφές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την οργάνωση, την κινητοποίηση εθελοντών και χορηγών, και τις απαιτήσεις για νομιμοποίηση της οργανωμένης και συλλογικής δράσης τους. Απώτερος στόχος είναι να ενισχύσει την προδιάθεση των συμμετεχόντων για την ενεργό εμπλοκή τους σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, να αυξήσει την ροπή τους προς την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με κοινωνικούς σκοπούς, και να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης στους ίδιους και μέσα από τη δράση και τη συμπεριφορά τους στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ομάδα στόχος

Ενήλικες οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, να μάθουν για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που σκέπτονται να προσφέρουν και αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την κοινωνική δράση τους στο αντικείμενο ή στόχο που επιλέγουν, και να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος που τυχόν θα αναλάβουν. Μπορεί να είναι εργαζόμενοι σε εξαρτημένη εργασία ή αυτοαπασχολούμενοι, η άνεργοι.

Γνώσεις

Μετά την παρακολούθηση της θεματικής ενότητας οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:
1.  Να περιγράφουν τις έννοιες της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας πολιτών, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των μορφών της, του ρόλου των αξιών και αρχών διοίκησης ενός εγχειρήματος, και των απαιτήσεων για κοινωνική νομιμοποίηση.
2.     Να εξηγούν τον κύκλο επιχειρηματικότητας, από την αρχική ιδέα μέχρι την ίδρυση της οργάνωσης ή κοινωνικής επιχείρησης και την ανάπτυξής της και των απαιτήσεων για αποτελεσματική διαχείριση σε κάθε φάση.
3.      Να προσδιορίζουν τους κρίσιμους παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία ενός κοινωνικού εγχειρήματος.