ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



Γενικός σκοπός του θεματικού αντικειμένου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο αντικείμενο "Ασφάλεια - Ποιότητα Τροφίμων" έχει ως γενικό σκοπό να αναπτύξει στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους ένα βασικό προβληματισμό για τις διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης της τροφής και τη σχέση τους με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται από τις σύγχρονες κοινωνίες καθώς και τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες και επιπτώσεις στην υγεία που αυτά επιφέρουν.


Ομάδα στόχος

Ενήλικοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε σήμερα και για τα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν για να διακρίνουν και να επιλέγουν σωστές και υγιεινές τροφές.

Γνώσεις

Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:
1.      να αντιλαμβάνονται την έννοια των "φυσικών πόρων" και ειδικότερα εκείνους που συνδέονται με την παραγωγή της τροφής,
2.   να κατανοούν τις έννοιες του "περιβάλλοντος", της "αειφορίας" και της "ποιότητας ζωής", και τις σχέσεις αλληλεξάρτησης των παραπάνω μεταξύ τους και με διαφορετικά μοντέλα και πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης της τροφής,
3.      να ανακαλούν και κατανοούν κριτήρια που συνδέονται με την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων,
4.      να ορίζουν την έννοια των βιολογικών προϊόντων και τους παράγοντες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ποιότητά τους και
5.    να κατανοούν την έννοια των "γενετικά τροποποιημένων" προϊόντων και παράγοντες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ποιότητά τους