ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – e-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ




Γενικός σκοπός του θεματικού αντικειμένου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο "Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν" έχει ως γενικό σκοπό να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους με βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να κατανοήσουν τη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, τους τύπους, τις δυνατότητες και τις διαφορές των ηλεκτρονικών επιχειρηματικών μοντέλων σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα, να αναζητούν και να αναγνωρίζουν νέες καινοτομικές ιδέες και δυνατότητες για αξιοποίησή τους στο χώρο του e-business, να κατανοούν όλο τον επιχειρηματικό κύκλο και τις απαιτήσεις του, να αποκτήσουν την ικανότητα να αξιολογούν και να διαμορφώνουν επιχειρηματικά σχέδια και σχέδια μάρκετινγκ προσαρμοσμένα στην απεριόριστη πρόσβαση σε πελάτες και αγορές που το διαδίκτυο επιτρέπει, εφαρμόζοντας σχετικά εργαλεία. Απώτερος στόχος είναι να αυξήσει την ετοιμότητα των συμμετεχόντων και την προδιάθεση για ανάληψη πραγματικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ομάδα στόχος

Ενήλικες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν για την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, έχουν αναλάβει επιχειρηματική δράση ή σκέπτονται να αναλάβουν, και αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τη δράση τους και να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχίας. Μπορεί να είναι εργαζόμενοι σε εξαρτημένη εργασία ή αυτοαπασχολούμενοι, η άνεργοι.

Γνώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του θεματικού αντικειμένου οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:
1.   Να αναγνωρίζουν τις έννοιες της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας, των δυνατοτήτων και προοπτικών της.
2.   Να κατανοούν τον κύκλο επιχειρηματικότητας, από την αρχική ιδέα μέχρι την ίδρυση της επιχείρησης, τη διαχείριση της ανάπτυξής της και των μερών της σε περιπτώσεις που δεν γίνονται ηλεκτρονικά, όπως η φυσική διακίνηση προϊόντων και παράδοση στον καταναλωτή (logistics), η διαχείριση εισροών και αναθέσεων εκτός (outsourcing).
3.      Να εξηγούν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και να διατυπώνουν βασικά νομικά ζητήματα που τις διέπουν και την ασφάλεια των συναλλαγών.
4.     Να συντάσσουν επιχειρηματικά σχέδια, αναπτύσσοντας τα επιμέρους συστατικά ενός επιχειρηματικού σχεδίου, και να ελέγχουν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές για ένα συγκεκριμένο εγχείρημα.